Yhdessä todettua – Elämä on mahdollisuuksien matka!

Kaksi kaverusta auttavaisin mielin maailmalle

Olemme kaksi kohta viisikymppistä kaverusta Ylivieskasta, joilla on suunnitelmissa vaeltaa ja tehdä hyvää. Vuosien saatossa olemme tutustuneet harrastusten, perheidemme ja yhteisten kiinnostuksen kohteiden kautta ja todenneet ystävyytemme helpoksi ja innostavaksi. Retkeily, mökkeily ja kaikenlainen nikkarointi ovat meille rakkaita harrastuksia ja vaihteleva vaellushaave taitaa koputella molempien takaraivossa hellittämättä milloinkaan.

Vaikka Juhan psykiatrisen sairaanhoitajan ja Tommin insinöörin koulutus ovat musiikkitermillä ilmaistuna eri genreä ovat arvomaailma ja elämänasenne lähellä samaa rytmiä. Partioharrastustemme parissa opittu ja sisäistetty auttamisen halu on molemmille tärkeä elämän ohjenuora, joten hyväntekeväisyyshankkeeseen syventyminen on ollut mieluista ja opettavaista.

Yksi periaate on ollut vaelluskaveruksille alusta asti selvä. Vaelluksen kaikki kulut varusteineen, matkoineen, majoituksineen ja ruokailuineen tämä kaksikko maksaa itse. Kaikki tämän hankkeen keräämät lahjoitukset menevät kohteen hyödyksi.

Kaverukset Juha ja Tommi huippukokouksessa Keimiötunturin huipulla suunnittelemassa Ilonhaikkia. Kuva – Juha Autio

Ilonhaikki on minulle mahdollisuus toteuttaa haave pitkästä vaelluksesta ja samalla saan olla mukana tekemässä hyvää. Voin opetella uusia asioita ja pääsen tutustumaan mukaviin ihmisiin ja mielenkiintoiseen kulttuuriin. – Juha

Tie onneen syntyy auttamisesta

Samalla, kun toteutamme pitkän ja ainutlaatuisen vaelluksen historiallisella pyhiinvaelluspolulla, voimme auttaa vähäosaisia lapsia ja nuoria. Haluamme mahdollistaa kaikille tasapuolisen mahdollisuuden harrastaa ja kokea ystävyyttä ja merkityksellisyyttä. Vaellushankkeestamme on tarkoitus kertoa avoimesti ja raikkaasti niin, että saisimme ihmiset, yritykset ja yhteisöt tukemaan hankettamme lahjoituksin.

Lahjoitusten kohdentaminen Partion Ystävät rahastoon antaa monelle vähävaraiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuuden hyvään harrastukseen, elämysten kokemiseen ja arvokkaaseen ystävyyteen. Näemme varainkeruun vaikuttavuuden olevan mitä parasta ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä nykyisissä monille perheille yhä haastavimmissa olosuhteissa.

Kaikenlainen sisällöntuotanto, kumppanuuksien solmiminen ja näkyvyyden haaliminen ovat meille uuden opettelua. Opetellessa haluaisimme kehittää hankkeestamme myös mallin, jolla Partion Ystävät saisivat monistettavan hankemallin pysyvämmän ja tasaisemman avustustuoton saamiseksi. Haastamme siis sinutkin mukaan suunnittelemaan oman tiesi onneen.

Ilonhaikki on saanut minut syttymään auttamisen halusta, uuden opettelusta ja reissujännityksestä. Mitähän kaikkea hanke tuo vielä tullessaan? – Tommi

Camino Francès- pyhiinvaellusreitti Ranskasta Pohjois – Espanjan vaihtelevien maakuntien läpi Santiago de Compostelaan on useista reiteistä tunnetuin.

 

Ei jätetä ketään yksin

Koska yksinäisyys ja sen tuomat merkittävät hyvinvoinnin ja terveyden haasteet ovat lasten ja nuorten keskuudessa yleistä, haluamme osaltamme auttaa yksinäisyyden torjunnassa. Lapsena koettu yksinäisyys edesauttaa mahdollista syrjäytymistä ja mielenterveyden ongelmia, joten koemme yksinäisyyden torjunnan olevan yksi vaikuttavimmista auttamisen mahdollisuuksista.

Hyvän harrastuksen parissa koettu elämys, yhdessä opittu taito tai saatu ystävä ovat parhaimpia lääkkeitä lapsen ja nuoren merkityksellisyyden ja ryhmään kuulumisen kokemiseen. Partioharrastus ei useinkaan aseta liiallisia suorittamisen paineita ja siihen tiiviisti kuuluva yhdessä tekeminen edesauttavat turvallisuuden tunnetta. Yhdessä turvallisessa ympäristössä kehittyminen on hyvä polku matkalla aikuisuuteen.

Partioharrastuksen saavutettavuus on erittäin hyvä, koska sitä harrastetaan lähes kaikkialla Suomessa noin 750 paikallisyhdistyksen eli lippukunnan voimin. Partio on matalan kynnyksen harrastus, jonka haluamme hyödyksi mahdollisimman monelle taloudellisista edellytyksistä riippumatta.

Yksinäisyys on monen lapsen ja nuoren elämänlaatua heikentävä kipeä tunne. Tutkimusten mukaan joka viides lapsi tai nuori kärsii vakavasta yksinäisyydestä. – Mieli ry

 

Valmistautumisesta pysyväksi toiminnaksi

Vaikka vaellukseemme on aikaa vielä 14 kuukautta, on valmistautuminen jo aloitettu kuntoillen ja vaelluskertomuksia lukien. samoin hyväntekeväisyyshankkeen suunnittelu on enemmän tai vähemmän ollut käynnissä syksystä 2019. Hyvällä suunnittelulla, valmistautumisella ja uusien asioiden opiskelulla haluamme tehdä sekä vaelluksestamme, että hankkeestamme mieleenpainuvan ja vaikuttavan kokemuksen.

Hankkeen virallinen julkistaminen tapahtuu kesäaikaan siirtymisen aattona vuonna 2021 eli suunnittelu on vaihtumassa toteutukseksi ja innostus kasvaa. Nyt on käsillä niin sanottu sisäänajovaihe. Pitkällä vaelluksella tarvittavat vaelluskengät hankitaan nyt ja niiden sisäänajo ja testaus alkaa. Varusteita tutkitaan ja vertaillaan sekä yritetään löytää niistä puolueetonta tietoa. Haaveissa on, että nyt harjoittelemme vaelluspainoilla eli caminorepun verran kevyemmällä lähtöpainolla lähdetään vaelluksen ensiaskeleille kevätkesästä 2022. Oman henkilökohtaisen sisäänajon tavoitteet ovat siis määritelty.

Pyhiinvaellusreitillä kuluvien päivien tunnelma ja yksinkertaisuus viehättää ja saa huolet häviämään sekä tuntemaan, että matkalla olet jo perillä. – Jussi Leppälä – Camino konkari

Partio on yhdessä tekemisen, elämysten ja ystävien kautta mitä parasta ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä. Kuva – Suomen Partiolaiset, Juha Nurmi

Hyväntekeväisyyshankkeessa on myös monta elementtiä, joita ajetaan sisään ja testataan. Luultavasti joitakin ideoita testauksen jälkeen hylätään ja toisia kehitetään lopulliseksi tuotteeksi tai toiminnaksi, jonka avulla saadaan varainkeruutuottoa mahdollisimman hyväksi. Kotisivujen ensimmäinen versio julkaistaan nyt ja aloitetaan ottamaan oppia todellisuuteen perustuvasta palautteesta teidän kaikkien seuraajien, kumppaneiden, pestiläisten ja tuttaviemme avustuksella. Someympäristö kehittyy ja toivottavasti paranee uusien julkaisujen ja seuraajien palautteen perusteella myös koko hankkeemme ajan.

kun loppuvuodesta 2022 meidän vaellus on vaellettu ja hanke arvioitu ja analysoitu, on seuraavien vuoro. Toivottavasti auttavaisten ihmisten keskuudessa on menossa uusia hyväntekeväisyyshankkeita, joilla turvataan hyvään tarkoitukseen riittävä ja pysyvä tulonlähde. Auttamistarve ei ole vähenemässä ja hyvän harrastuksen tuomat positiiviset vaikutukset ovat monen kohdalla lisääntyvässä määrin edellytys hyvään ja tasapainoiseen elämään.

Toiveissa on, että yksikin yhteiskuntamme tukiverkkojen reunalla hapuileva lapsi tai nuori saisi avullamme ystävän, ryhmän tai johtajan, joka kantaisi hänet lapsuudesta hyvinvoivaksi ja auttavaiseksi aikuiseksi.

Tämä toive onnistuu vain yhdessä.

JATS (Juha Autio ja Tommi Salo)