Huippukokous – Hankkeen huipummat askeleet.

Kohta on virallisen julkistuksen aika

Nyt on ehdottomasti Huippukokouksen paikka. Ilonhaikki hyväntekeväisyysvaelluksemme virallisen julkistuksen aika lähenee ja jännitys kasvaa. Mediatekniikan opiskelijan Oskari Löytynojan työssäoppimisjakso on puolessa välissä ja ensimmäiset Ilonhaikin kotisivujen elementit ovat istutettu internetin ihmeelliseen maailmaan.

klo 14.02

1§ Juha puheenjohtajana avasi kokouksen ja toivotti osallistujat tervetulleiksi Ilonhaikin ensimmäiseen viralliseen Huippukokoukseen.

Maailmaa ihmeellisempi onkin vain matka – matka maailmassa. Elämä on mahdollisuuksien matka, joten nyt on mieli tehdä jotain – jotain hyvää. Nyt kaverukset Juha ja Tommi haluavat olla mahdollistamassa mahdollisuuksia heillekin, joiden mahdollisuudet lähtevät mahdottomuudesta tai ainakin edellytykset harrastaa ovat rajalliset.

Huippukokous on käänne, jonka aikana ylämäki kääntyy myötämäeksi ja suunnittelu toteutukseksi. Paluuta ei ole, vaan nyt tehdään mitä on kohta kaksi vuotta suunniteltu. Suunnittelun edetessä innostus kasvaa ja tekemisen halu kiihtyy.

2§ Todettiin kokous tuuliseksi ja lumivaltaiseksi, jossa päätökset saavat siivet allensa ja lumi kirkastaa tavoitteemme.

Nousu Keimiölle on metsän suojassa jyrkkää, jossa lumikenkien jääraudat ovat tarpeen. Kuva: Tommi Salo

Keimiötunturi – Naulittuna sielunmaisemaan.

Keimiötunturi seisoo paikallaan – omalla paikallaan, selväpiirteisenä ja kokoansa isomman näköisenä hieman erillään Pallastuntureiden massiivisesta tunturiketjusta. Meidän molempien mökkirannasta tunteja tuijoteltu ja sieluun siveltimin sinetöity, kuten Pohjanmaan tasaiset peltoaavatkin.

3§ Hyväksyttiin kokouksen luontolista ja annettiin luonnolle oikeus puuttua kokouksen kulkuun siitä erikseen varoittamatta.

Huippukokouksen luonnollinen kokoushuone luonnostaan onnellisen Muonion reunalla. Kokoushuoneen ilmastointi oli huippuluokkaa tuulen tuivertaessa, kuten huipulla lähes aina. Kymmenen astetta pakkasta ja pilvet rauhoittavana huntuna huolehtimassa kokoustajien ajatusten pysymisen asiassa hienojen tunturimaisemien ihailun sijaan.

Jerisjärvi ja Keimiöjärvi näkyivät alaviistoon ihmeellisen kirkkaina ja selväpiirteisinä. Katseen loitontuessa vastarannasta näkymä vaihtui vaaleaan pilviharsoon, jonka takaa vain hieman yleisväriä kirkkaammat kohdat osoittivat auringon olevan siellä jossain.

 

4§ Päätettiin, että Ilonhaikin virallinen julkistaminen tapahtuu Saulin ja Sàvloksen päivänä 27.3.2021 klo 12.15.

Korkeammalta rinteeltä löytyi tykkylumien vuoraamia puita, vaikka alempaa myrskytuuli oli jo enimmät pudottanut. Kuva: Tommi Salo

Kokoustarjoilut tuulen matkaan – sanat hupusta huppuun

Huippukokous sai alkaa, kun pari metriä huipun tykkylumen peittämää kivikasaa alempaa löytyi hieman tuulelta suojaava rinne, johon lumikengät istutettiin penkeiksi. Repusta tarkistettiin kokoustarjoilujen saatavuus ja keskustelu sai alkaa. Keskustelussa huppupäisen kaverin oli suunnattava sanansa suoraan kohti huppupäistä kaveria, jotta tärkeät sanat eivät karanneet tuulen mukana, kuten osa kokoustarjoiluista.

klo 14.09
Kokoustarjoilut: Pieni muki kaakaota, koska jauheesta puolet lähti tuulen matkaan ja osallistujien itse tekemät hieman kohmettuneet eväsleivät.

Kokouksen kulkua leimasi jännitys tilanteessa, jossa tiedettiin olevamme käännekohdassa. Paluuta ei enää ole, vaan suunnittelu vaihtuu tekemiseksi ja ääneen lausutut ajatukset nostavat hankkeen uudelle tasolle: Valmiina toteutettavaksi.

klo 14.12
Kokous jatkuu, kun tuuli jäähdyttää nousun tuomaa hikeä vilunväreen verran.

Kokoustarjoilut siemaistiin minuutissa, kun piti saada rukkaset takaisin käsiä lämmittämään. Kuva: Tommi Salo

Mäenlaskuvälineen kaipaus unohtui alamäkiharjoittelun tarpeellisuuteen.

Jokainen askel, harjoiteltu askel, vie meitä kohti helpompaa ja hallitumpaa vaellusta. Vaikka äitimme ovat aikoinaan jo rohkaisseet, auttaneet ja opastaneet meitä kävelyn, tuon kulkemisen perusedellytyksen maailmaan, auttaa kävely kävelyn harjoittelussa. Viisaampia kulkijoita tuli vastaan umpihankilaudat repun päälle pakattuna, kypärät viilekkeissä heiluen mutta meillä on hyvät 800 000 metrin mittaista perustelua kulkea kävellen sekä ylä-, että alamäkeen.

5§ Päätettiin, että ilonhaikki saa kulkea ja kasvaa, kuten Luoja suo ja auttamisen halu sitä kasvattaa.

Vaikka edellisen viikon viimat olivat alempaa jo tiputtaneet valtaosan puiden kestävyyttä koettelevista tykkylumista, oli puurajassa toinen toistaan komeampia tykkylumeen verhottuja käppyrävarsia. Osasta olosuhteiden pieniksi jättämistä puista näkyi lumessa vain hento kohouma, joka pisti miettimään joka keväistä ihmettä. Luokalle taipuneet rungot nousevat ja kurottavat itsensä uuteen kasvuun uudelleen ja uudelleen.

6§ Muissa mahdollisissa asioissa todettiin, että muut mahdolliset asiat, joita Ilonhaikki mahdollistaa ovat mahdollisuuksien matkan mukavia mahdollisuuksia.

Ilonhaikin tavoite on mahdollistaa osattomille, elämän taivuttamille hennoille rungoille ystävä, ryhmä ja iloinen kokemus. Elämän eväitä, jotka kevätauringon lailla saavat lapsen kurottamaan itsensä kasvuun ja kehitykseen mahdollisuuksiensa matkalla – elämän matkalla.

klo 14.16
Puheenjohtaja päätti kokouksen ja kiinnitettiin lumikengät laskureitin vaatimaan kireyteen.

JATS (Juha Autio ja Tommi Salo)