Partion Ystävät – kaikille mahdollisuus harrastaa

Tasapuolisuuden nimissä – autetaan yhdessä!

Tiesitkö, että yli 60% vähävaraisten perheiden lapsista ei osallistu maksullisiin harrastuksiin. Vuonna 2017 toteutetun nuorisobarometrin mukaan joka kolmas nuori ilmoittaa joutuneensa luopumaan harrastuksestaan rahan puutteen vuoksi ja vielä suurempi osa on samasta syystä joutunut jättämään harrastuksen kokonaan aloittamatta.

Hyvä harrastus olisi monelle haasteellisissa olosuhteissa elävälle lapselle ja nuorelle voimauttava pelastaja ja yksinäisyyden torjuja, joten on sääli, ettei kaikilla ole mahdollisuutta harrastaa. Mieluisa harrastus antaa ystäviä, taitoja ja kokemuksia, jotka ehkäisevät syrjäytymistä. On siis aika auttaa yhdessä!

Partioharrastuksen tukeminen on hyvä tapa varmistaa, ettei kukaan jäisi yksin – kuva: Markus Kuoppala

Yksinäisyys – yhteiskunnan vaaroista pahin

Lasten ja nuorten yksinäisyys tuo tullessaan merkittäviä hyvinvoinnin ja terveyden haasteita. Joka kymmenes koululainen kokee olevansa yksinäinen, joten ongelma on merkittävä koko yhteiskunnan kannalta. Lapsena koettu yksinäisyys edesauttaa mahdollista syrjäytymistä ja ennustaa elämään mielenterveyden haasteita.

Yksinäisyys, syrjäytyminen ja mielenterveyden ongelmat ovat usein syitä lukuisiin muihin terveydellisiin ongelmiin, jotka lisäävät pahoinvointia. Inhimillisten kärsimysten lisäksi nuorena syrjäytyminen on yhteiskunnalle kallista. Opetusministeriö on arvioinut, että nuorena syrjäytynyt henkilö aiheuttaa yhteiskunnalle 1,2 miljoonan euron kustannukset.

Mahdollistaja – sinä, minä ja moni muu – yhdessä!

Tasapuolinen mahdollisuus harrastaa on yksi vaikuttavimpia keinoja mielenterveyden ongelmien ennalta ehkäisyyn ja apu tasapainoiseen elämään. Hyvä harrastus voi olla edullinen ja helppo tapa ehkäistä syrjäytymistä ja parantaa lasten ja nuorten hyvinvointia. Lukuisissa harrastuksissa toimii valtavasti vapaaehtoisia – mahdollistajia, jotka antavat aikaansa ja osaamistaan muiden harrastamisen tueksi. Harrastuksen mahdollistaminen kaikille tarvitsee myös rahaa, jotta taloudellista tukea on ohjattavaksi sitä tarvitseville.

Mahdollisuus tekemiseen, jossa tunnet kuuluvasi ryhmään, saat onnistumisen kokemuksia ja koet itsesi merkitykselliseksi, on varmasti yksi merkittävä tekijä tasapainoisen ja hyvän elämän mahdollistajana.

Harrastuksen parissa saatu ystävä, elämys tai uuden taidon oppiminen voi kantaa läpi koko elämän. – kuva: Atte Kesti

Edullinen harrastus – tukea jaettavaksi useammalle tarvitsijalle.

Partio on edullinen harrastus ja sen tavoitettavuus on erinomainen. Partiota harrastetaan yli 300 kunnassa ympäri Suomea noin 750 paikallisyhdistyksen eli lippukunnan voimin. Partion jäsenmaksut ja osallistumismaksut ovat hyvin kohtuullisia moneen muuhun harrastukseen verrattuna. Vuosijäsenmaksu on keskimäärin vain 65 € ja isonkin leirin vuorokausimaksu on sisältöön ja palveluihin verrattuna edullinen.

Edullisuudestaan huolimatta ovat jäsenmaksut, osallistumismaksut ja varustehankinnat monelle perheelle taloudellisesti ylitsepääsemätön haaste. Edullisuus antaa auttamiseen kerätyille varoille suuremman vaikuttavuuden, koska pienelläkin summalla apua voidaan tarjota usealle sitä tarvitsevalle perheelle.

  • 40 eurolla kaksi lasta pääsee viikonlopuksi metsäleirille.
  • 50 eurolla partiolainen pääsee ensiapukurssille.
  • 65 eurolla katetaan yhden partiolaisen vuoden jäsenmaksu.
  • 60 eurolla vuokrataan maastopyörätuoli viikonloppuleirille.
  • 100 eurolla hankitaan laadukas rinkka tai makuupussi kaikkien partiolaisten lainattavaksi.
  • 100-200 eurolla voidaan tarjota viikon kestävä leirielämys.

Elämys, taito tai uusi ystävä – asioita, jotka kantavat läpi elämän.

Hyvän harrastuksen parissa tapahtuu paljon asioita, joilla on valtavan suuri merkitys ja joiden vaikutusta tulevaisuuteen ei voida rahassa mitata. Harrastusryhmä, siellä saatu uusi ystävä, uudet opitut taidot ja sosiaaliset kokemukset ovat auttamassa elämän eri vaiheissa ja käännekohdissa. Kun mahdollisuus harrastaa vaihtaa elämässäsi yksinäisyyden ystäviksi ja epävarmuuden elämyksiksi on helppo hengittää ja kasvaa lapsesta nuoreksi ja nuoresta aikuiseksi – auttavaiseksi aikuiseksi.

Lumipallon tavoin mahdollisuus antaa lisää mahdollisuuksia, kasvattaa lisää mahdollistajia ja saa tuntumaan mahdottoman mahdolliselta vielä vuosikymmeniäkin myöhemmin. Hyvän harrastuksen pariin pääseminen kasvattaa myös todennäköisyyttä kokea se koko elämän kantava elämys, hetki tai tunnelma, joka tulee määrittelemään elämäsi suunnan ja tason.

Tuo lyhyt ainutlaatuinen tilanne voi antaa kokijalleen sen itseluottamuksen, sen ystävän, sen oivalluksen tai heräämisen, jonka positiivista vaikutusta hyvinvointiin, terveyteen ja elämänhallintaan voidaan vain arvailla.

Annetaan kaikille tasapuolinen mahdollisuus harrastaa! – kuva: Heikki Heinonen

Ettei kukaan jäisi yksin!

Ilonhaikki hyväntekeväisyysvaellus on meidän tapa auttaa lapsia ja nuoria yksinäisyyden torjunnassa mahdollistamalla hyvä harrastus taloudellisista vaikeuksista huolimatta. Partiossa et jää yksin!

lähde: www.partionystavat.fi

JATS (Juha Autio ja Tommi Salo)